- De avondlockdown blijft in Nederland waarschijnlijk ook na 18 december van kracht, stellen ingewijden tegen diverse media.
- Over diverse coronamaatregelen wordt de komende dagen nog druk overlegd.
- Onduidelijk is nog of huishoudens meer dan 4 personen op bezoek mogen hebben met Kerst.
- Lees ook: Pfizer: na 3 prikken met huidige vaccin voldoende bescherming tegen omikron
De kans is groot dat de avondlockdown ook na zaterdag 18 december van kracht blijft om de verspreiding van het coronavirus te remmen. Ingewijden bevestigen een bericht hierover van De Telegraaf. Dat zou betekenen dat de meeste sectoren voorlopig nog steeds na 17.00 uur dicht moeten; alleen supermarkten en drogisterijen mogen tot 20.00 uur open blijven.
Tegelijk wijzen bronnen erop dat er op verschillende onderdelen nog beweging is en er de komende dagen nog tal van overleggen zijn. Ook het Outbreak Management Team (OMT) komt vrijdag nog bij elkaar om advies uit te brengen aan het demissionaire kabinet. Ook bestaat er onzekerheid over de Omikron-variant, die inmiddels bij in totaal bijna 1800 mensen is ontdekt in 57 landen.
Er is nog geen besluit genomen of mensen tijdens Kerstmis meer dan vier mensen mogen ontvangen per dag. Sinds enkele weken is maximaal vier bezoekers het dringende advies. Daarnaast werd iedereen al opgeroepen een zelftest te doen voordat je op bezoek gaat of bezoek ontvangt.
Ook een eventuele verlenging van de kerstvakantie op basisscholen is nog niet definitief van tafel, zeggen ingewijden. De inzet van het kabinet is om de scholen open te houden, twitterde onderwijsminister Arie Slob donderdag nog. Op scholen zijn veel besmettingen en het OMT had het kabinet aangeraden erover na te denken de vakantie eerder te laten beginnen.
Mogelijk coronapas verplicht voor niet-essentiële winkels
Het kabinet zou ook kunnen besluiten om de coronapas in te voeren voor niet-essentiële winkels zoals kledingwinkels en kappers. Klanten moeten dan altijd hun QR-code laten zien, zoals bezoekers nu ook al moeten doen in de horeca, theaters en bij (sport-)evenementen.
De wetgeving die dat mogelijk maakt, is de afgelopen weken door de Tweede en Eerste Kamer aangenomen. Om deze maatregel echt in te voeren, moet het kabinet eerst nog een ministeriële regeling door het parlement loodsen.
Het wetsvoorstel voor een coronatoegangsbewijs op de werkvloer is uitgesteld voor behandeling in het parlement, evenals dat voor een 2G-beleid. De laatste maatregel houdt in dat onbeschermde mensen geen QR-code meer krijgen; een negatieve test volstaat dan niet.
Zondag komt een deel van het kabinet opnieuw op het Catshuis bijeen voor corona-overleg. Ook de burgemeesters spreken elkaar nog over de coronamaatregelen. Dinsdag zal het kabinet een besluit nemen en een persconferentie houden, zo is de verwachting.